Over Zest

ZEST staat voor theater met een twist,
voor een onverwachte invalshoek en net dat beetje extra smaak.
ZEST staat voor diversiteit, creativiteit en energie.

De spelers van ZEST komen vormen een diverse groep mensen met interesses in muziek, acteren en beweging. Onze diversiteit en inbreng van spelers en zangers in de producties, zorgen voor een creatieve, energieke sfeer. Professionaliteit staat hoog in het vaandel en we streven ernaar om producties te maken van een hoge kwaliteit.

In onze producties draait het om de samensmelting van muziek en theater. Muziek kan continu op de voorgrond staan zoals bij musical en opera, of dienen als achtergrond en sfeerbepaler. Bij ZEST worden beide manieren van muziek in theatrale setting verkend. Hierbij worden alle teksten gezongen door de spelers zelf, met begeleiding van muzikanten die soms meer, soms minder onderdeel zijn van het theaterbeeld. Naast de muziek is de locatie een belangrijk en bepalend element. ZEST is altijd op zoek naar originele locaties om de producties een extra lading mee te geven. Hierdoor kunnen de toeschouwers een unieke theaterervaring beleven.

Met verrassend theater, sprankelende muziek en optredens op bijzondere, sfeervolle locaties zorgt ZEST voor bijzonder theater, puur en met een twist. De spelers van ZEST zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Bij elke nieuwe productie leggen we de lat een stukje hoger verleggen we onze grenzen. Hierbij helpt de artistieke leiding de spelers om buiten hun comfort-zone te treden.

Geschiedenis

ZEST is voortgekomen uit de Parnassos-productie Tango Cancion. Na de presentatie van deze cursus hadden de deelnemers nog geen genoeg van zingen en acteren. Er werd daarom besloten om de productie nogmaals uit te voeren, ditmaal als kunstroute voor het AmateurKunstFestival Utrecht. Met deze productie won ZEST de eerste prijs van de kunstroutes op het AmateurKunstFestival Utrecht. De kunstroute werd daarop nogmaals uitgevoerd op andere locaties in de stad, ditmaal in het kader van de Culturele Zondagen.
Daarna besloot het gezelschap zelfstandig verder te gaan; ZEST was geboren. Dit werd gevierd met een laatste uitvoering van Tango Cancion (el Final), ditmaal in een kroegsetting, in de bar van Cultuurcentrum Parnassos.

Artistieke leiding

René Veen – muziek

René Veen is zanger, pianist en componist/arrangeur, en sinds eind 2017 als muzikaal leider betrokken bij de Utrechtse muziektheatergroep ZEST.

In 1981 studeerde hij af als Organist, Pianist en Koordirigent.  Later professionaliseerde zich als zanger. Als zodanig werkt hij meer dan 30 jaar bij vele gerenommeerde ensembles en soleert hij in opera, muziektheater en recitals.

Als componist van theatermuziek (vooral vocale muziek) maakt hij arrangementen voor diverse ensembles en groepen zoals “The Gents”, “Frommermann”, “Singer Pur”, “Sixtonics” en “Fuego Latino”. Sommige van deze composities zijn op cd uitgebracht en gepubliceerd, o.a. bij uitgeverij Schott in Mainz.

Hij zong ook een van de rollen in zijn eigen opera “Dora, een liefdesgeschiedenis” gebaseerd op een boek van Toon Tellegen, die in 2013 tijdens het Stadsfestival in Zwolle in première ging. De opera werd daar met succes 15 keer uitgevoerd.

René over ZEST: “ZEST is een bevlogen geëngageerde groep mensen. We hebben gekozen om dit jaar “De gouden draak” van Roland Schimmelpfennig. Een fantastisch theaterstuk met zeer actuele thema’s die mij zeer aan het hart gaan en waar ik met veel plezier de muziek bij heb geschreven.”

Arjen Arnoldussen – regie

Arjen Arnoldussen studeerde geschiedenis in Groningen en docent drama/regisseur in Maastricht. Hij studeerde in 2007 af in Maastricht met de voorstelling De nacht, de moeder van de dag, een klassieker van Lars Norén.

Arjen houdt van het vertellen van verhalen, en doet dit het liefst zo direct en transparant mogelijk, dicht op de huid van het publiek. Hierbij laat hij zich inspireren door mensen die – ondanks tegenslag – hun dromen durven te leven (waaronder zijn eigen opa: over hem maakte hij de voorstelling Graven). Ook wil Arjen theatermaken over thema’s die onszelf aangaan en een niet altijd even gemakkelijke waarheid blootleggen. Zo maakte hij voor het Amsterdam Fringe Festival samen met theatermaker Nicoline Raatgever een voorstelling over onze impact op het milieu: No Impact. Samen zijn de makers nu bezig met een vervolg op deze voorstelling.

Bij ZEST komen deze verschillende fascinaties samen. Veel dichter op de huid van het publiek dan in de De Gouden Draak kan er bijna niet gespeeld worden, waardoor wegkijken van deze humoristische maar soms ook ongemakkelijke voorstelling niet mogelijk is. Wat er nog bijkomt is Arjens grote liefde voor muziektheater: de leuke groep spelers en de geslaagde samenwerking met componist en muzikaal leider René Veen zorgen er dan ook voor dat Arjen zich helemaal thuis voelt bij ZEST.

Spelers

Smita Sen Gupta – Emily Nijhuis – Dax Vendrig – Petra Veeneman – Siegfried Sinnema – Selina Bosma – Susanne Laufer – Willemijn Zeilstra – Stefan Landman – Tom Koeman

Band

Bandleiding en toetsen – René Veen

Toetsen – Rafael Barnhard

Saxofoon – Impke Bakker

Viool – Mara Klein

Basgitaar – Michiel Swenneker